Om du är orolig att någon far illa i skadligt bruk eller beroende av alkohol, narkotika eller spel om pengar bör du anmäla detta till socialtjänsten. Du gör enkelt en orosanmälan dygnet runt genom vår e-tjänst. Tänk dock på att om du gör en anmälan efter kontorstid kommer vi att se din orosanmälan först nästkommande arbetsdag. Individen du är orolig för behöver vara folkbokförd i Staffanstorp kommun. Det kan finnas undantag. Om du är osäker, kontakta oss per telefon, 046–251100, begär Kompassen.
Anmäla i tjänsten
Du har även som tjänsteperson möjlighet att använda e-tjänsten för att göra en orosanmälan/LVM-anmälan. Om du gör en LVM-anmälan ska denna bifogas i slutet av e-tjänsten.
Du kan inte vara anonym i e-tjänsten
Du kommer inte vara anonym när du använder e-tjänsten. Vill du vara anonym kan du ringa till oss på Kompassen, 046–251100. Om du vill vara anonym är det viktigt att veta att du inte ska lämna ditt namn och telefonnummer. Det är också viktigt att fundera över varför du vill vara anonym. Känner du den du är orolig för är det alltid bäst att du berättar för hen att du är orolig och att du kommer ringa för du har en oro. Det underlättar om den enskilde vet vem som gjort anmälan.
Vid akut fara
Om du anser att någon är i akut fara bör du anmäla det via telefon till socialtjänsten under kontorstid, ring 046–251100, begär Kompassen. Är det efter kontorstid bör du kontakta polisen och/eller sociala jouren. Telefonnummer till sociala jouren är: 046-12 12 99. Polisen och Sociala jouren har alltid en skyldighet att rapportera vidare till socialtjänsten.
Telefontid sociala jouren:
• Måndag–torsdag klockan 16.00–24.00
• Fredag klockan 14.30-01
• Lördag klockan 13.30-01
• Söndag klockan 13.30-24
Sociala jouren har även öppet röda dagar och kväll före helgdag.
Övrig tid: Ring 112 och begär socialtjänstens beredskap. Socialtjänstens beredskap är tillgänglig vardagar när socialtjänsten är stängd, samt under helger den tid sociala jouren inte är i tjänst. Svarar inte beredskapen omedelbart så lämna namn och telefonnummer på telefonsvararen så ringer de upp inom cirka 15 minuter.
Sekretess inom socialtjänsten
Huvudregeln inom socialtjänsten är att sekretess råder. Det betyder att uppgifter om enskilda inte lämnas ut till obehöriga och att dokument med sådana uppgifter förvaras så att obehöriga inte kan läsa dem. Däremot har du i de flesta fall rätt att se alla uppgifter i dokumenten som rör dig själv.
Vad händer när orosanmälan är inskickad?
När du har skickat i väg din orosanmälan kommer vi vid behov ta kontakt med dig. Tänk på att kontrollera att ditt telefonnummer är rätt.
Vi kommer då att ställa frågor kring din oro och du får möjlighet att berätta mer om varför du är orolig.
Vi kommer att kontakta den du är orolig för och delge den information som du har gett. Individen får då möjlighet att delge sin syn på sin situation och ansöka om stöd.
Vi arbetar utefter socialtjänstlagen och LVM (Lag om vård för missbrukare i vissa fall). Socialtjänstlagen är frivillig och vi kan inte påtvinga människor insatser.
LVM-lagstiftningen är en tvingande lag. Kommunen kan ansöka om tvångsvård om utredningen visar att det finns skäl för det. Det är förvaltningsrätten som dömer människor till vård.
Det är viktigt att du vet att vi behöver påvisa att detta är absolut nödvändigt. Bevisbördan ligger på socialtjänsten.