Du som planerar att göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller förändras kan begära ett planbesked. Detsamma gäller om en områdesbestämmelse behöver upphävas eller förändras.
Begäran om planbesked ska ansökas i kommunens e-tjänsteplattform och innehålla fastighetsbeteckning, kontaktuppgifter, faktureringsadress och en beskrivning av önskad åtgärd. Ändamålet med åtgärden ska framgå och antingen markerar du området i e-tjänstens kartfunktion eller bifogar du en karta som visar vilket område som berörs.
Ett kommunalt beslut
Om ingen annan överenskommelse sker så får du beslut om planbesked inom fyra månader förutsatt att en fullständig ansökan kommit in till stadsbyggnadsförvaltningen.
Kommunen gör en bedömning av ditt förslag utifrån plan- och bygglagens bestämmelser, gällande översiktsplan, andra kommunala, regionala och statliga intressen samt platsens förutsättningar. Då beslut tagits skickas det till dig.
Om du får ett positivt planbesked meddelas den uppskattade tiden planarbetet kommer att ta samt när planarbetet beräknas påbörjas. Ett positivt planbesked innebär att ett planarbete kan påbörjas och är ingen garanti för att en detaljplan slutligen kommer att antas.
Om du får ett negativt planbesked kommer skälen för detta att anges i planbeskedet.
Ett planbesked är ett kommunalt beslut som inte är bindande och som du inte kan överklaga. Beslutet ska inte heller uppfattas som ett slutligt ställningstagande från kommunens sida. Kommunen kan sätta villkor för planläggning, till exempel lägre/högre exploatering, utökat ändamål, viss typ av bebyggelse med hänsyn till natur- eller kulturmiljö osv. En förutsättning för att planläggning ska komma igång är också att ett föravtal skrivs där parterna är överens om planens innehåll och kostnader.
En avgift tas ut för planbesked, se Plan- och bygglovstaxa för Staffanstorp kommun.